ZÁMUTOV: Z pohoria nad obcou možno obdivovať aj Vysoké Tatry

08.06.2013 Vranov nad Topľou

Zámutov 8. júna (TASR) - K turisticky najatraktívnejším lokalitám regiónu pod Slanskými vrchmi patrí okolie hornozemplínskej obce Zámutov. Najväčšia a najľudnatejšia dedina Vranovského okresu je jednou zo vstupných brán zmieneného pohoria, ktoré je aj napriek svojmu unikátnemu prírodnému bohatstvu pre mnohých Slovákov ešte stále veľkou neznámou.
"Prírodná rezervácia Zámutovská jelšina, troška nad ňou prírodná rezervácia Zámutovské skaly, ktoré tvoria zaujímavé andezitové bralá, vežičky, skalné mestá, pod nimi kultový obetný kameň, ktorý svedčí o osídlení územia už v praveku, no a v neposlednom rade opálové bane v lokalite Remety či najvyšší bod Slanských vrchov Šimonka s nadmorskou výškou 1092 metrov," priblížil dominanty obce Zámutov Jozef Balog z miestneho turistického klubu s názvom Perun. Vrchol Šimonky s otvorenými výhľadmi stojí podľa jeho slov určite za návštevu. Možno odtiaľ dovidieť na okolité pohoria, ale v prípade jasnej oblohy aj na oveľa vzdialenejšie Vysoké Tatry.
Počty turistov prichádzajúcich do Zámutova medziročne mierne stúpajú. Okolie podhorskej obce začali totiž objavovať v posledných rokoch mladí priaznivci horskej cyklistiky, bežeckého lyžovania či skalolezenia. Vzdialenejšie krásy zámutovského chotára sú však podľa Balogových slov pre mnohých Slovákov, no i ľudí zo zemplínskeho regiónu naďalej terra incognita - krajina nespoznaná. Mystické skalné formácie slanského pohoria, pripomínajúce kamenné veže či postavy rôznych tvarov, alebo lúky a lesy druhovo mimoriadne bohaté na flóru a faunu, vyhľadávajú dnes ešte stále iba úzke skupiny turistov či milovníkov pokoja, nekonečných lesov a nedotknutej prírody.
Domáci sa však snažia o zmenu. Zámutovská samospráva začala v spolupráci s ďalšími obcami slanského regiónu pred časom výstavbu značených cyklotrás. Spolu so štátnym podnikom Lesy SR uviedla v lani do života nový náučný chodník s názvom Zámutovská kolejka. Pomenovaný je po už neexistujúcej železnici, ktorou sa v minulosti zvážalo z lesov nad Zámutovom vyťažené drevo. Nová turistická atrakcia je unikátna tým, že je ako jedna z prvých na Slovensku prístupná aj pre hendikepovaných ľudí na invalidnom vozíku.
Popularizáciu slanských hôr nad Zámutovom prostredníctvom nových atrakcií pre turistov si dali za svoj hlavný cieľ aj členovia klubu Perun. Za jeho krátku históriu sa im podarilo zrevitalizovať päť lesných studničiek pri Zámutove a zanedbané táborisko v lokalite Žimná studňa. Ich ďalšou výzvou je rozširovanie siete turistických chodníkov a výstavba novej drevenej rozhľadne na úpätí Veľkej driny. "Z jej vrcholu by sa dalo dovidieť až na Medzilaborce, Trebišov, Zemplínsku šíravu či elektráreň vo Vojanoch," vysvetlil Balog. So žiadosťou o pomoc pri realizácii tohto zámeru osloví Perún v blízkom čase centrálu Klubu slovenských turistov, ako i viacerých sponzorov.
Zámutov má všetky predpoklady na to, aby sa stal v krátkom čase jedným z najväčších centier vidieckeho turizmu v regióne Zemplína. Nepredurčujú ho na to len prírodné krásy, ale aj rozširujúca sa ponuka služieb zámutovských podnikateľov. Na miestnom hospodárskom dvore je už vyše roka v prevádzke minizoologická záhrada a pri vstupe do farmy jazdecký ovál, kde sa možno priučiť základom jazdenia na koni. V obci sa zároveň nachádza lyžiarsky vlek a dva penzióny s reštauráciou. Tretí, ktorý bude zameraný na poskytovanie agroturistických služieb, je momentálne vo výstavbe. Dokončený bude už na jeseň.
 

Vyberte región